اختلال مصرف مواد اعتیادآور سالانه هزینه های مالی نجومی را بر دنیا تحمیل می کند و همچنین جان صدها هزار نفر انسان در ارتباط با این اختلال از دست می رود. این اختلال قرن هاست بلای جان آدمیان شده و بر زندگی،کار،ارتباطات وخانواده ها و جوامع تاثیر منفی مستقیم و غیر مستقیم می گذارد. مصرف مواد اعتیادآور نه تنها منجر به مرگ ، بلکه منجر به بیماری ها و ناتوانی هایی می شود که بر سلامت افراد تأثیر گذارند. استعمال دخانیات ، الکل و مواد اعتیاد آور سالانه به صورت مستقیم(overdoses) و غیر مستقیم(به صورت یک عامل خطر برای ایجاد انواع بیماری ها و آسیب ها ی مختلف) 11.8 میلیون نفرانسان را می کشد.این تعداد بیشتر از تعداد کشته شدگان از همه ی سرطان ها است.
باید در نظر داشت همواره محدودیتهای قانونی وجرایم موجود در رابطه با استفاده از مواد اعتیاد آور و همچنین اَنگ اجتماعی ناشی از اعتیاد، از موانع اصلی به دست آوردن داده های صحیح و واضح در این زمینه بوده است.
همین امر تخمین قطعی در رابطه با تعداد افراد مصرف کننده ی مواد اعتیاد آور به شکل تفریحی و همچنین تخمین تعداد افراد درگیر با اختلال مصرف مواد اعتیاد آور در بسیاری ازکشورها از جمله کشور ما ایران را تقریباً غیر ممکن می سازد.
در بسیاری از تخمین ها و آمارهای ارائه شده ی موجود از روشهای غیرمستقیم(استفاده از آمار برای دستیابی به اطلاعات از چندین منبع)استفاده شده است.
از منابع در دسترس برای تخمین و ارائه آمار میتوان به این موارد اشاره کرد:
الف:مراکز درمانی و توانبخشی
ب:دستگاه قضایی و زندان ها
پ:نظرسنجی محدود در مورد خانوارها
ث:آزمایش مواد افیونی برای صدور مجوزها و مدارک مختلف
ج:مطالعه ارزیابی وضعیت سریع
چ:دست اندرکاران اصلی و مقامات محلی
ح:کشف و مصرف سالانه مواد مخدر در کشور
د: کمپ ترک اعتیاد اجباری
چند علتی بودن اختلال مصرف مواد اعتیادآور، تحقیق و پژوهش و تببین و تفسیردر مورد این اختلال را با پیچیده گی ها،نارسایی ها،کاستی ها و اختلاف نظرهای متعددی همراه می سازد که این موضوع موجب شده نتیجه گیری در مورد این اختلال و ارائه راه حل مشخص و، واحد دراین زمینه غیر ممکن به نظر برسد.
اما باید در نظر داشت نقطه ی اشتراک در مورد دستاوردهای تمامی محققان،درمانگران، صاحبنظران و فعالین در این حوزه تلاش بی وقفه ای است که ایشان بر حسب دسترسی به منابع، علاقه مندی ها و توانمندی هایشان به کار می بندند و همگی سعی در پیشبرد برنامه های پیشگیری،درمان و کاهش آسیبهای ناشی از اختلال مصرف مواد اعتیادآور دارند و این امر تا کنون به اقدامات و آگاهی های اثر بخشی منتج گردیده که تا حدود قابل قبولی موجب کاهش رنج افراد مبتلا به این اختلال درسراسر جهان گردیده است.